Verslag ronde 3, gespeeld op vrijdag 28 september 2012

Zwart is OK!

 

 

In de 3e ronde interne competitie van de SV Castricum deed zich een merkwaardig verschijnsel voor. Waar het normaal is, dat de witspeler de meeste kans heeft op een overwinning, werd dit statistische gegeven vrijdagavond jl. gelogenstraft door de schakende zwartkijkers. 12 partijen werden er intern gespeeld en maar liefst 9 maal won er een zwartspeler!

Zo niet Jan van der Maas, die de derde overwinning op rij met wit boekte en de stand naar eigen zeggen direct gaat doormailen naar zijn moeder. Jan is namelijk koploper van de SV Castricum en dat is een unieke historische gebeurtenis!

Voorzitter Willem Pool had ook zijn zinnen gezet op een schaakstunt maar leed een nare nederlaag tegen de ontketende Jan.

George ten Bosch bracht met wit zijn lompsterke tegenstander Erik Schoehuijs behoorlijk in de problemen maar kon geen beslissende actie maken op de open h-lijn. Uiteindelijk pakte Erik vriendelijk doch beslist het voordeel over van ‘Gorge’ en won daarna vrij gestroomlijnd.

Han Kemperink speelde een woest-sterke partij en dreef de arme Peter Smit tot pure wanhoop. In de opening liet ‘Pete’ met zwart een paar lelijke steken vallen en Han wist als een meester de pijnpunten van de zwarte stelling bloot te leggen.

In de beslissende fase kon Han uit een enorme hoeveelheid zetten putten, die allemaal dodelijk waren. Peter liet een Koninklijke vork toe, verloor de dame en gaf terecht onmiddellijk op.

Hans Leeuwerik scoorde een hattrick in negatieve zin. Hij verloor met wit voor de derde maal op rij en ditmaal was het Hidde Brugman die hem tot wanhoop dreef. Hidde verdedigde secuur en wist een passieve stelling langzaam te verbeteren. In de eindfase verloor wit een kwaliteit en Hidde rondde dat voordeel naar behoren af.

Eric van Benschop wist Guido Bos te verslaan door een dameindspel met een pion meer keurig tot winst te voeren. Guido kon de ver opgerukte pion niet meer stoppen en Eric won terecht.

 

Hans Leeuwerik

 

 

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd. Bookmark de permalink.