Externe competitie 2023-2024

Team 1

https://www.nhsb.nl/competitie/groep/631

Team 2

https://www.nhsb.nl/competitie/groep/639

Viertallen V1:

https://www.nhsb.nl/competitie/groep/645

Viertallen V2:

https://www.nhsb.nl/competitie/groep/644

Externe wedstrijd Viertal 2 tegen Heerhugowaard Viertal 1 thuis 22-03-2024

Heerhugowaard had een heel ander team dan de vorige wedstrijd uit, toen we 2 – 2 gelijk speelden. Hun gemiddelde rating was 1628 en die van ons 1486, dus gem. hadden ze een 150 punten meer rating dan wij pp.

Rein Reek moest al snel afhaken tegen een 200 hogere rating, te sterk.

Nico kon het ook niet bolwerken. Hij was, ondanks zijn slechte staat, toch gekomen, omdat we anders onvolledig waren. Klasse Nico, je bent nog steeds een echte doorbijtende marathonloper.

Ik speelde tegen een tegenstander van ongeveer gelijke rating. Hij speelde met wit e4 waarop ik antwoordde met met de ciciliaanse verdediging. Hij posteerde een witte loper gericht op pion f7 zodat die op mijn koning gepend stond (bekende variant). Het lukte mij niet om die loperlijn te blokkeren.

Hij speelde zijn e en f-pion op, en had  een vrije f-torenlijn. Ik onderschatte dat en kwam te laat met genoeg stukken voor de verdediging. Ik kon toch nog heel labiel verdedigen. Maar vooral  de penning met zijn witte loper op pion f7 leek dodelijk. Doordat ik toch met een Paard mee verdedigde, kreeg ik iets ruimte om mijn koning uit de penning te halen. Hij besefte dat eigenlijk te laat, het was ook een ingewikkeld stelling. Toen dacht hij mijn pion op g6 te slaan met zijn dame en daarna niet te keren mat in een. Maar ik sloeg zijn dame terug met de (niet meer) gepende pion. Eigenlijk einde strijd. Maar hij speelde verder, hij had nog 2 torens, een loper en een paard. Maar het verband was uit zijn stelling en na wat afruilen gaf hij het op.

Lars Wokke speelde aanvankelijk een goede partij. Hij had goede aanvalskansen. Ik dacht, dat wordt een punt voor ons. Maar Lars overzag een aanvalskans op zijn koningsstelling (het waren 2 kansen vanuit 1 situatie) over de linker flank die hem fataal werd. Jammer, maar niet zo gek toch, want zijn tegenstander had ruim 200 punten meer rating. Jammer, we verloren uiteindelijk met 1 – 3.

Heerhugowaard is nu kampioen van deze poel, wij tweede! Ook geen slecht resultaat.

Han Duinker

Viertal 1 thuis 8-03-2024, tegen Krommenie V       1 – 3.

Helaas had Viertal 1    3 zieken! Alleen Ischa Zwikker was origineel team 1 – lid.

Bijna heel viertal 2 viel in. Dat viel niet mee, want 3 van onze spelers hadden een lagere rating dan Krommenie. Alleen ik had op bord 1 een tegenstander van gelijke rating.

Helaas verloren Rein Reek, Ischa Zwikker en Lars Wokke na elkaar. Van Rein en Ischa heb ik geen strijdverhaal gehoord en Lars zag ik in een klassieke stugge stelling knokken. Hij hield het echter niet vol tegen zijn 250 punten hogere rating hebbende tegenstander.

Mijn tegenstander en ik bleven alleen over in een vaak verder leeg naargeestig lokaal.

Mijn tegenstander speelde e4 en ik verdedigde Siciliaans met c5. Hij rukte op met pionnen op d5 en e5. Dat kon ik reduceren tot een geïsoleerde pion op d5. Op de d-lijn had hij een toren en dame, maar die lijn blokkeerde ik met een gedekt paard op d3. Zijn paard op f3 had ik gepind op z’n toren, dus zijn stukken konden niet goed bewegen. Na allerlei schermutselingen kwam zijn vrijpion al op d7 terecht. Ik had zijn koningstelling ondertussen  opengebroken en stond een toren voor. Toen kon ik schaakgeven met mijn dame op f3 en zette hem mat met toren op e1.

Jammer dat we als team verloren, maar iedereen heeft zijn inzet getoond en de V2-leden hebben zich niet opgeofferd voor de zieken, maar wilden best graag spelen en nog thuis ook. Dank jullie wel.

Verslag Han Duinker

5-03-2024 Verslag Gerard Kuijs over de bondswedstrijd tegen het Paard van Ree

Beste schaakvrienden,

Met een nipte overwinning blijven we nog in de race voor het kampioenschap in de Klasse 3C
Op papier dachten we dat het wel een makkie zou worden, maar we moesten er toch hard voor werken om de overwinning binnen te slepen.
Ik zelf speelde op bord 1 tegen Huub de Vries.
Lang bleef het gelijk en steeds met alle stukken nog op het bord.
Ik wilde het gecompliceerd houden en hopen op een mindere zet van mijn tegenstander om dan toe te slaan.
Hij kwam steeds meer in tijdnood en uiteindelijk ging hij in een toch nog verloren stelling door zijn vlag.
De teamleider Frans van Schoo had de klokken fout ingesteld namelijk zonder toegevoegde tijd van 10 sec. per zet.
Het was ook de laatste partij die nog gespeeld werd en winst betekende tevens de overwinning.
Willem Pool speelde naast mij tegen Wil v.d. Laan.
Willem had steeds een klein voordeel maar winst dit niet in winst om te zetten.
Volgens mij moest hij voor de winst gaan maar ging akkoord met een remise.
Ook Egbert speelde remise tegen Erik Teske waar ik zondag tijdens het Stayokay toernooi nog van verloor.
Hidde was de vervanger van Sam ten Broek en speelde een keurige winstpartij.
Pieter op bordnr. 5 kon ook de winst niet pakken tegen Dennis Krassenburg terwijl hij wel beter kwam te staan.
Dat overkomt Pieter wel vaker en waarschijnlijk moet hij wat aan zijn eindspel doen. Ook hij moest het doen met een remise.
Wat er met Erik aan de hand was weet ik niet. Tegen Ad van Schie zou hij toch moeten winnen maar helaas werd het een verlies partij. Hopelijk is hij op een vieze revanche uit tegen ZSC Saende in april.
We moeten onze laatste wedstrijd winnen om kampioen te worden.
Daarom hoop ik dat we dan zeer gemotiveerd zijn en niet zomaar genoegen nemen met een remise.
Tegen die tijd krijgen jullie wel weer een berichtje van mij.

Met vriendelijke groet,
Gerard Kuijs
Teamleider Castricum 2 

1-03-2024 Verslag Han Duinker over de bondswedstrijd uit tegen Vredeburg

Verslag Viertal-2 uit tegen Vredeburg 1

Opstelling: bord 1 Han, bord 2 Lars, bord 3 Rein en bord 4 Nico.

Marijn was helaas verhinderd, maar Lars was graag bereid zijn plaats over te nemen.

Rein moest als 1e zijn tegenstander feliciteren na een wat chaotische strijd, 0 -1. Lars won als eerste. Hij zat naast mij en ik zag inderdaad een betere stelling en een stuk voordeel. Lars heeft mij zijn partij wel uitgelegd, maar ik heb de details toch niet precies kunnen vasthouden. Tussenstand 1 – 1. Op mijn bord stond een gecompliceerde stelling, waarin mijn tegenstander een gevaarlijke aanval op mijn koningsstelling begon. Maar ik kon ineens, met mijn witte loper, zijn paard aanvallen dat hij niet kon verdedigen doordat mijn zwarte loper belangrijke velden bestreek. Ik won daardoor een kwaliteit. Dit was het kantelpunt van de wedstrijd, zijn stelling werd onhoudbaar, 2- 1 voor ons. En Nico als laatste, won de langste partij. Door uiteindelijk een handige afruil van stukken, waardoor hij een nu ongrijpbaar geworden pion kon laten promoveren. Geweldig Nico, terwijl je je zelf helemaal niet zo geweldig voelde toen je de strijd begon. Eindstand 3 -1 voor ons!

6-1-2024 Verslag Gerard Kuijs over de bondswedstrijd thuis tegen de Wijker Toren

“Toch wel een teleurstelling dat we niet van Wijker Toren konden winnen en genoegen moesten nemen met een gelijkspel.Hiermee verliezen we ons eerste matchpunt wat niet meteen een drama hoeft te zijn.ZSC/Witte Paard Comb. N2 is namelijk nog ongeslagen en wist met liefst 6 – 0 van Krommenie te winnen.Onze laatste bondswedstrijd is tegen ZSC, dus we hebben alles nog in eigen hand.Het zal wel een lastige klus worden want hun gemiddelde rating ligt tegen de 1700.Op bord nr 1 speelde ik tegen Peter Vermeulen en kwam minder te staan. Ik bood daarom maar remise aan en na lang twijfelen werd dit bod geaccepteerd.Op bord nr. 2 speelde Sam tegen Roel de Haan en stond de hele partij beter.Sam kwam een gezonde pion voor maar wist in het eindspel geen winnende voortzetting te vinden.Sam speelt heel degelijk maar op eindspelgebied kan hij zich wellicht nog verbeteren.Wat er op bord nr. 3 gebeurde weet ik niet, maar dinsdag zei Willem mij nog dat Wijker Toren een zwakke tegenstander is.Waarschijnlijk heeft hij zijn tegenstander zwaar onderschat en verloor zijn partij.Op bord.nr. 4 speelde Egbert tegen Dennis Roijers en offerde al snel een loper op f7, waardoor zijn tegenstander zijn Toren opsloot. Uiteindelijk kwam er een eindspel met een pion meer voor Egbert en dat weet deze routinier wel in winst om te zetten.Op bord nr. 5 speelde Erik tegen Sil Winkelaar. Erik had wat goed te maken van de vorig keer toen hij verloor bij Krommennie en was dus super geconcentreerd. Ik heb niets van zijn partij gezien maar weet in zo`n situatie dat hij dan op zijn sterkst is en won dus zijn partij.Wat er met Pieter aan de hand is op bord nr. 6 is zelfs voor hem zelfs onbegrijpelijk.Vaak komt hij heel goed te staan en dan verliest hij zomaar het overzicht. Bij een afwikkeling van stukken koos hij de verkeerde volgorde en stond hij zo maar verloren. Het blijft voor Pieter een leerproces en ik heb er alle vertrouwen in dat dit op termijn zal verbeteren. Hij moet er zelf ook maar zo over denken.Een schrale troost is dat we nog steeds ongeslagen zijn.”

Viertal 2 Castricum tegen Viertal 1 van Vredeburg        
               
We hebben 2 -2 gespeeld, zie de puntenverdeling hieronder.      
               
bordnr. castricum Vredeburg uitslag        
               
1 Han Duinker Pieter Klein 0 – 1        
2 Marijn Doornbos Marlies Sturk 1/2 – 1/2        
3 Lars Wokke Adri Beentjes 1 – 0        
4 Rein Reek Bert van Diemen 1/2 – 1/2        
    Einduitslag 2 – 2        
Een mooie overwinning van invaller Lars en een verdienstelijke remise van    
Rein en Marijn. Mijn eigen partij hield mij zo bezig, dat ik geen details van de    
anderen heb opgevangen.             
Ik speelde met zwart Siciliaans tegen e4. Ik kreeg een stroeve ontwikkeling van mijn stelling,
 mijn witte loper was afgesloten.          
Het lukte mij niet met de f-pion door te stoten en kreeg een tegen aanval met gevaarlijke  
situaties die ik net kon keepen. Eindelijk zag ik kans om uit te breken en won een loper  
tegen 2 pionnen. Maar een deel van zijn pionnen stond op zwart en de andere 2 aaneengesloten
pionnen kon ik niet tegenhouden met mijn witte loper, die nog steeds ongelukkig stond.  
Maar het feit dat het team als geheel gelijk had gespeeld verzachtte het leed, bedankt jongens.

Verslag Castricum 2 tegen Krommenie 3

Beste schaakvrienden,

Afgelopen dinsdag speelden we onze 3e bondswedstrijd uit tegen Krommenie.
het werd een eclatante overwinning voor Castricum ( 1,5  –  4,5 )
Hierdoor zijn we nog steeds ongeslagen.
Het ziet er naar uit dat ZSC Seanden onze grootste concurrent is.
Het zou zo maar kunnen zijn dat de beslissing op bordpunten wordt bepaald.
Op bord nr 6 speelde Pieter een solide partij en kwam al gauw een stuk voor.
Het was niet meteen een gelopen koers want het is vaak dat in zo’n situatie de spanning toeneemt en je bang bent een fout te maken en je voordeel kwijt raakt. Pieter bleef super geconcentreerd en wist de winst binnen te halen.
Erik op bord.nr. 5 had een mindere dag en kwam heel beroerd uit te opening. Hij heeft nog alles geprobeerd maar als zijn tegenstander geen groeve fout maakt was het een verloren partij en dat werd het ook.
Hidde op bord nr. 4 was de vervanger van Sam en dat brengt altijd extra spanning met zich mee. Hierdoor kwam hij ook zeer beroerd uit de opening en toen ik keek stond op d7 met schaak. Gelukkig wist zijn tegenstander niet de sterkste zetten te spelen en zo wist Hidde zich onder de druk uit te werken. Zijn tegenstander merkte dat hij het voordeel al had verspeeld en bood daarom maar remise aan. Vaak is dat een zwakte bod en Hidde nam dit aanbad ook niet aan. Uiteindelijk kreeg hij materiaal voordeel en wist het volle punt binnen te slepen.
Egbert op bord nr. 3 speelde een degelijke partij. Nu hij zijn zaak heeft verkocht heeft hij geen sores meer aan zijn hoofd en kan hij zich ook beter concentreren. Vrij soepel wist ook hij het volle punt te pakken.
Op bord nr. 2 speelde onze nestor Willem. Het ging een tijd gelijk op en ik dacht dat Willem toch wel een licht voordeel had in de voor hem bekende opening. Waarschijnlijk kende zijn tegenstander deze opening niet en bracht hierdoor Willem toch wat in de problemen. Hij wist steeds een weerlegging te vinden en Willem wist geen winstplan meer te vinden en ze besloten uiteindelijk de punten te delen.
Ik zelf speelde op bord nr. 1 tegen Leo Zuiver de teamkapitein en tevens de penningmeester van Krommenie.
Ik mag er dus vanuit gaan dat hij goed is in rekenen en tellen.
Toen iedereen klaar was de stand 1,5 – 3,5 , dus kon ik wel enige risico’s nemen, de winst was in ieder geval binnen.
Dit zei Willem tegen mij en ook dat ze met Egbert, Eric en Pieter al naar huis zouden gaan.
Zodoende hield ik nog één supporter over en dat was Hidde die met mij mee reed.
Op het moment dat de anderen naar huis gingen bood mijn tegenstander remise aan.
De winst was al binnen en ik dacht aan de bordpunten die later wel eens beslissend zouden kunnen zijn.
In het eindspel had ik het loperpaar tegen twee paarden.
Toen ik zijn pionnen structuur brak kreeg ik een vrij pion de niet meer te houden, was en mijn tegenstander gaf mij een hand.

Gerard Kuijs-Leo Zuiver:

https://share.chessbase.com/SharedGames/game/?p=fKXQMrtlpJCBTR4hAottnZlF9ONJKIEf/wCcQOrketo85wPFUKK2v8wgbSXCq4Uk

Al met al weer een mooie overwinning en zo blijven wij in de race voor het kampioenschap.
Onze volgende wedstrijd is op 5 jan. thuis tegen De Wijker Toren.
Hopelijk is dan Sam ook weer van de partij.

Groetjes Gerard Kuijs
Teamleider Castricum 2

Verslag van Purmerend 1 tegen Castricum 1 door Rob Hahlen:

Op 7 december speelde het eerste NHSB-team de thuiswedstrijd tegen Castricum I. Het had wat voeten in de aarde omdat de wedstrijdleider van Castricum ons daags tevoren had verzocht de wedstrijd met een of twee weken uit te stellen omdat zij een aantal zieke basisspelers hadden. Maar omdat wij dan ook met invallers zouden moeten spelen heeft Bert-Jan terecht geweigerd de wedstrijd uit te stellen. Met instemming van de wedstrijdleider van de NHSB, die dat op zijn eigen unieke wijze heeft laten weten. Het risico is natuurlijk wel dat de tegenstander extra gemotiveerd is!
Ons team was compleet maar door een afzegging van Marloes moesten we op zoek naar een invaller. Rob van Someren verving haar op uitstekende wijze.

Paul Harmse-Rob van Someren (verslag Rob)

https://share.chessbase.com/SharedGames/game/?p=nHEhnqtZ3yj7oSMhhOZokgR0l/AO0vmDG0QgbnCY0DEYR7oCju4SgMGwGPm7Id8P

Frank van der Velpen- Hans Leeuwerik , verslag Frank, met titel ‘Remiseaanbod’.

Mijn tegenstander van Castricum vond bij zijn tweede remiseaanbod dat hij de grens van netheid wel bereikt had. Een derde remiseaanbod zou volgens hem ongepast zijn. Ik vond zijn eerste remiseaanbod al ongepast, maar dat neemt niet weg dat hij volgens mij wel 100x remise had aan mogen bieden. Stuk voor stuk ongepast.

Thuisgekomen vroeg ik me af wat de etiquette is bij een remiseaanbod en toen ik internet op ging vond ik in eerste instantie de standaard regels. Je biedt remise aan nadat je een zet gedaan hebt en dat soort regels, maar niet de logica van wanneer je remise aanbiedt en wanneer is dat ongepast? Bij de do’s and don’ts vond ik in ieder geval één logica.

Als je b.v. een rating van 1800 hebt, en die had mijn tegenstander, dan is het ongepast om remise tegen een grootmeester aan te bieden. Nu komt mijn tegenstander net goed weg, want ik ben zeker geen grootmeester. Maar wat totaal vergeten wordt is de stelling op het bord en dat is toch wel een elementair onderdeel van het schaakspel en dat in relatie tot het remiseaanbod.

Als die grootmeester remise aanbiedt aan de speler van 1800 en die speler van 1800 kan mat in één geven, dan lijkt mij dat aanbod ongepast. Maar ziet die speler van 1800 dat mat wel?

Nu dan de reden dat ik het eerste remiseaanbod al ongepast vond: ik stond beter en een gezonde pion voor. Oftewel, hij had totaal geen compensatie voor de pion. Dan biedt een speler met 200 elo-punten minder geen remise aan. Wel om zijn tegenstander te irriteren en zo in de hoop dat die door irritatie fouten gaat maken.

Dat leek mij overigens niet de reden van mijn tegenstander. Serkan Milli was wel geïrriteerd, omdat zijn tegenstander niets te drinken had aangeboden, waardoor hij de winst niet vond en met remise genoegen moest nemen. Met voor u, beste lezer(es), de gratis les: raak nooit geïrriteerd tijdens een schaakpartij.

Een belangrijk advies van Short dien ik u niet te onthouden: “Denk altijd na waarom uw tegenstander remise aanbiedt. Dat heeft een reden.” En dat is meestal geen positieve reden voor de speler die dat doet. Op een overduidelijke remisestelling na natuurlijk.

En dat was ook het geval bij mijn partij. Mijn tegenstander kwam als een wilde uit de opening en ik incasseerde die pion, zonder enige compensatie voor zwart. Toen zwart ook geen aanval had in de partij bood hij remise aan, want in dat saaie eindspel had hij geen zin.

Toen ik de tweede pion won en er nog meer stukken werden afgeruild was de gein er helemaal af voor hem en kwam nog een wanhopig remise aanbod met de opmerking dat een derde aanbod wel te dol zou zijn geweest. Op zulke momenten doe ik gewoon mijn zet, waarmee ik aangeef dat ik het aanbod niet serieus neem.

En als ik de computer mag geloven stond wit vanaf de eerste tot de laatste zet beter, waarbij de pluswaarde per zet toenam. Dus er was totaal geen reden voor een remiseaanbod, ook niet door mij.

Sanne over zijn partij tegen Henk van der Eng:

Tegen 1.d4 2. Pf3 3. e3 speelde ik de Hedgehog. Waarom ik deze egel nog altijd op mijn repertoire heb weet ik niet: ik begrijp de stellingen slecht, weet nooit welk stekeltje (b5, g5 of toch f5?) op te zetten. Ook hou ik er niet van om zo weinig ruimte te nemen.

Net op het moment dat we allebei niet meer verder konden manoeuvreren en een laffe remise door Tc1-Td1 en Te8-Td8 in de lucht hing speelde mijn tegenstander g4. Twee zetten later mist hij een tussenzetje en verliest een pion. Zoals vaak gebeurt na een mindere zet weet hij zich niet te herpakken en blundert pardoes verschrikkelijk. Daarna speelt hij nog een zet of tien een eindspel met een volle toren achter.

Wouter Beerse-Anton Bakels, verslag Anton

Na de opening dacht ik goed te staan, waarbij mijn tegenstander ervoor koos om een toren en pion te ruilen tegen een paard en een loper. Meestal zijn paard en loper beter in veel stellingen, hier koos ik vermoedelijk het verkeerde plan door de stelling toch te openen.
Mijn tegenstander kreeg goede kansen maar in tijdnood kwam hij er niet meer uit, en ging herhaling van zetten aan. Uiteindelijk het beslissende halfje.

Vladimir Bartels-Gerard Kuijs

https://share.chessbase.com/SharedGames/game/?p=FzeO6oka3Wl3BZk8JgwE1VT5pYTzscAGZzusWZEWRakmWiY7KKAJAN8octA9vj4a

Vladimir liet weten dat hij snel klaar was omdat hij door een blunder de dame verloor.

Han Kemperink-Serkan Milli

Bij Serkan zag ik een stelling met een toren voor hem tegen twee lopers. Maar die had hij zo op de damevleugel weten op te sluiten dat dat loperpaar nauwelijks betekenis had. Zoals het hoort volgt dan een doorbraak op de koningsvleugel en creëert hij een vrijpion. Nadat er nog stukken geruild zijn heeft hij het punt voor het oprapen. Maar zoals Frank al schreef was Serkan ergens over geïrriteerd en gaf in de tijdnood van zijn tegenstander in een gewonnen stelling remise. De gratis les van Frank kan ik dus alleen maar onderschrijven.

Pieter was het aan zijn stand verplicht, een ratingverschil van 1000 punten, korte metten te maken met zijn tegenstander. En deed dat ook:

Thomas Dekker-Pieter Hopman: ( commentaar Pieter Hopman)

https://share.chessbase.com/SharedGames/game/?p=nHEhnqtZ3yj7oSMhhOZokiRvJuBtx3N8nzHqdrxfaEpv2Qo1W+gwP2PJBU3JBvJm

  

Verslag Han 1e wedstrijd V2:

De eerste wedstrijd van het nieuwe team Viertal 2 van Castricum:
Castricum V2 tegen ZSC – Witte Paard Comb. V2 (uit Zaandijk) 3-11-23
BordCastricum   rating ratingWitte Paardratinguitslag
nr.Speler31-101-11speler1-11 
1Han Duinker14561449Paul Boelens1 – 0
2Rein Reek10261006Paul Groot13971/2 – 1/2
3Marijn Doornbos10451347Albert Oole9281 – 0
4Nico Lute10371008Wim van der Noort11290 – 1
    Bordpunten 2 1/2 – 1 1/2
    Matchpunten 1 – 0
De eerste schaakwedstrijd van ons nieuwe team “Viertal Castricum 2” in klasse D.
Direct al een overwinning!, dat geeft meteen een prettig gevoel en verhoogt
de zelfverzekerdheid.
Marijn haalde het eerste punt voor ons binnen. Zijn tegenstander was het aanvankelijk
niet eens omdat hij wilde terugzetten terwijl hij het stuk al in zijn hand had.
Maar toch ging hij, na protesteren, akkoord.
In de kantine werd de  dicussie verder gevoerd, zelfs de barman gaf zijn mening.
De rust keerde weer, toen Kees Lute (officieel bondsscheidsrechter) uitlegde:
Aanraken is zetten. Maar je hoeft niet de zet te doen die je van plan was
(als je het stuk niet hebt losgelaten), maar je moet wel met dat stuk zetten
Rein ging, na enige bedenking, akkoord met remise die zijn tegenstander aanbood.
Niet slecht tegen een tegenstander die bijna 400 punten in rating boven je staat!
Ik speelde met zwart de Ciciliaanse opening tegen e4. Dat resulteerde in een enigszins
gelijke stelling. Voordat ik kon gaan aanvallen, begon wit met dame, toren en paard
een aanval op mijn koningsstelling, waarbij hij een toren offerde tegen pion en loper.
Ik kon het gevaar bezweren en consolideerde mijn stelling. Daarna liet ik de dames afruilen,
waardoor mijn kwaliteitsvoordeel meer ging tellen. Wit kon verder niet doorbreken,
waarna hij mindere zetten ging doen en het opgaf.
Nico speelde de langste partij, het werd al laat. Een echte doorzetter.
Maar aan het eind stond hij een toren achter en kon de aanval niet meer weerstaan
en eindigde in mat. Opgelucht haalde Nico adem toen hij vernam dat we toch als team
gewonnen hadden.
Al met al een hele geslaagde schaakavond.
Op naar de volgende wedstrijd.
De volgende wedstrijd is uit tegen Heerhugowaard V1: donderdag 23 november.
Er wordt nog geregeld met wiens auto we gaan, en verdere details.
Rein Reek heeft reeds afgezegd en daar zal een vervanger voor worden gezocht.
Han